Страните от БРИКС учредиха своя банка

Финансиращата институция ще подпомага инфраструктурни проекти.

26.03.2013 | 15:11
Страните от БРИКС учредиха своя банка

Страните от групата БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР) се споразумяха за създаването на своя банка за развитие, която ще финансира инфраструктурни проекти, съобщи AFP.

Създаването е факт, новата институция може да се счита за конкурент на Световната банка, която повече от седем десетилетия доминираше в областта на инфраструктурата, коментира южноафриканският министър на финансите Правин Гордан.

Със създаването финансиращата институция отговорихме на нарастващото недоволство на отделни браншове в страните от групата срещу политиките на Международния валутен фонд и Световната банка. Така създадохме контрапункт на тези две глобални институции, заяви руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков.

Първите разговори са започнали в края на миналата година. Тогава страните са обсъдили възможността за натрупване на валутни резерви в размер на 240 млрд. долара, като застраховка срещу евентуални външно- и вътрешноикономически сътресения. Впоследствие се стигнало до решението за отделна финансираща институция.