"Булгаргаз" ще тегли заем, за да нагнети хранилището в Чирен (видео)

Не очакваме големи промени в цената до края на годината, прогнозира шефът на доставчика.

26.03.2013 | 14:16

Задлъжнелият обществен доставчик "Булгаргаз" ще търси заем, за да нагнети газовото хранилище в Чирен, съобщи днес неговият изпълнителен директор Димитър Гогов. Държавното дружество не можело да си изпълнява задълженията, тъй като топлофикациите в страната продължавали да трупат дългове.

От началото на годината доставчикът има да получава нови 100 млн. лева, от тях голяма част дължи столичното парно. Гогов няколко пъти вече предупреди, че до прекъсване на газовите доставки няма да се стигне, но имало механизми, с които да съберат вземанията си.

Дни преди да влезе в сила новата цена на синьото гориво, от дружеството успокоиха домакинствата, че до края на годината не се очакват големи промени в цената.

Окончателното решение за новата тарифа, в сила от 1 април, ДКЕВР ще обяви следващата седмица. Очаква се газът да поевтинее с 3.89 процента, въпреки че от "Булгаргаз" поискаха с 3.22 на сто до 635 лева при актуална цена в момента за 656 без ДДС за хиляда кубически метра. Предлаганото поевтиняване, според Гогов, щяло да остави компанията без печалба.