Икономическият министър иска временно спиране на ВЕИ обекти (видео)

Асен Василев представи спешни мерки за реформа в енергетиката.

26.03.2013 | 10:27
Икономическият министър иска временно спиране на ВЕИ обекти (видео)

Временно спиране на ВЕИ централи, поиска днес новият енергиен министър Асен Василев с представените пред журналисти спешни мерки в енергетиката.

Министърът твърди, че след първи юли са присъединени зелени мощности в нарушение на законодателството. Неговото нареждане е да бъдат изведени от експлоатация, докато покрият критериите.

С друга мярка министерството на икономиката препоръчва на енергийния регулатор да промени начина на изчисляване на цената на енергията, произведена от централите на въглища.

Електроенергийният системен оператор да намали количеството "студен резерв" за периода до септември 2013 и да предприеме стъпки за провеждане на търг за изкупуване на освободената енергия, нареди министърът.

В изготвения списък с неотложните задачи се казва още, че КЗК трябва да направи цялостен анализ на отделните сектори в енергетика, Агенцията за държавна финансова инспекция - одит на обществените поръчки в държавните предприятия, а енергийният регулатор - да потърси възможности за намаляване на таксата за пренос на ток, по този начин на стабилизира спадналия износ. Последната мярка бе препоръчана от фирми-износители, които се оплакаха, че действащата в момента такса от 17.52 евро за мегаватчас ги прави неконкурентни на балканския пазар.