Fitch свали рейтинга на кипърски банки до ниво "фалит" (видео)

Банките в страната остават затворени до четвъртък.

26.03.2013 | 16:23
Fitch свали рейтинга на кипърски банки до ниво

Международната рейтинговата агенция Fitch понижи кредитния рейтинг на двете най-големи кипърски банки - Laiki от "В" на "D" (фалит), а на Bank of Cyprus - от "В" до "RD" (частичен фалит). Рейтингът на Hellenic Bank - "В" засега е запазен, но остава в списъка за преразглеждане.

Всички банки остават затворени до четвъртък, реши Централната банка. Очаква се да бъдат въведени ограничения, за да няма паническото теглене. "През следващите дни предстои да започнем прилагането на трудни мерки. В ситуацията, в която се оказахме, няма лесни решения", заяви президентът Никос Анастасиадис, след като в понеделник бе постигната договорка с Европейския съюз и Международния валутен фонд Laiki да бъде закрита, а Bank of Cyprus  - рекапитализира.

И докато президентът обясняваше пред медиите за готвените реформи във финансовия сектор, президентът на Bank of Cyprus Андреас Артемис е подал оставка, съобщи Reuters. Според източници на агенцията причините са свързани с назначение на мениджър безда е бил информиран Артемис и заради продажбата на филиали в Гърция.