Кипър да повиши данъците, настоява Меркел

Банките трябва да плащат сметките си сами, коментира германският канцлер.

25.03.2013 | 18:09
Кипър да повиши данъците, настоява Меркел

След като получи финансовата помощ, Кипър трябва да повиши данъците и да сключи редица приватизационни сделки, заяви канцлерът на Германия Ангела Меркел. Необходима е още и реформа на банковата система, доколкото настоящата се е оказа неефективна и е стана причина за формирането на икономическите проблеми в момента.

Меркел подчерта, че е удовлетворена от постигнатото споразумение за отпускането на спасителната помощ за Кипър. „Историята с островната държава показа, че страните от еврозоната се подкрепят една друга,“ заяви канцлерът на Германия. По думите й поделянето на сметката и включването на частния сектор в спасяването на банковата система в страната е справедливо решение. От друга страна, Меркел за пореден път подчерта, че „данъкоплатците не могат и не са длъжни да спасяват банките.“ „Винаги сме говорили, че банките трябва да се спасяват сами,“ заяви федералният канцлер на Германия.

По-рано през деня стана ясно, че най-рано в средата на април Бундестагът ще гласува отпускането на финансовата помощ за Кипър.