Финансовият министър против рязането на разходи за инвестиции

Служебният кабинет търси най-неефективно използваните средства.

24.03.2013 | 13:43
Финансовият министър против рязането на разходи за инвестиции

Министърът на финансите Калин Христов не намери пряка връзка между намаляването на разходите за инвестиции и подобряването на икономическите показатели в страната. Пред националното радио той коментира предложението на синдикатите част от парите за инвестиции да бъдат пренасочени към най-уязвимите групи в страната.  

„Инвестициите създават и дългосрочен потенциал за растеж на икономиката. Когато предлагаме нещо, трябва да премислим целия ефект от него,” коментира Христов. Той подчерта, че може да се мисли как да бъдат оптимизирани тези харчове. През следващата седмица предстои да бъде определена сумата за подпомагане на най-бедните българи. Съкращенията в бюджетите на министерствата обаче не трябва да доведат до тяхната дестабилизация, коментира Христов.

Финансовият министър заяви, че трябва да бъдат положени максимални усилия за събиране на предвидените приходи в бюджета. По думите му заложеният дефицит от 1.3% е реално постижима цел. Той обясни, че е нормално в  първите месеци от годината да е по-висок  поради характера на данъчните приходи. „Има и еднократни фактори, които влияят на дефицита в първото тримесечие. Това са промените в някои данъчни закони, направени миналата година, които изместват по-напред във времето някои данъчни приходи”, обясни Христов.