Стотици банкови служители в Кипър излязоха на протест

Управляващите в страната гласуваха „за” създаването на Национален фонд солидарност.

23.03.2013 | 18:00
Стотици банкови служители в Кипър излязоха на протест

Стотици банкови служители, които се опасяват, че ще останат без работа, направиха шествие часове преди парламентът да обсъди спасителната програма, имаща за цел да спаси острова от банкрут, предаде AFP. Към момента не се съобщава за инциденти.

Властите вече одобриха плана за преструктуриране на банковия сектор, съобщиха световните агенции. Решението е част от мерките за справяне с финансовата криза в страната и условие за получаване на кредит от Европейския съюз и Международния валутен фонд. Късно в петък депутатите на островната държава одобриха още създаването на Национален фонд за солидарност и налагането на държавен контрол срещу източване на банкови активи.

Фондът ще обедини национализираните активи на пенсионните дружества и други държавни активи, отбелязва BBC. Те ще бъдат гаранция за издаването на извънредна емисия държани ценни книжа.

Преструктурирането на банковия сектор ще започне с най-проблемната и втора по големина Laiki Bank. Схемата по преструктурирането включва още разделянето на т.нар. добри и лоши банки.

Кипър трябва да осигури 5.8 милиарда евро, за да получи заем от 10 милиарда от Европейския съюз и Международния валутен фонд.

Европейската централна банка постави условие пред островната държава да намери вариант за осигуряване на парите до понеделник. В противен случай ще спре финансирането на банките, в резултат на което те ще фалират, а страната не е изключено да бъде изведена от еврозоната.

Властите в Кипър ще продължат преговорите по въвеждането на спорния данък върху депозитите и ще се опитат да постигнат споразумение преди крайния срок в понеделник, отбелязва BBC.