S&P понижи кредитния рейтинг на Кипър до ССС

Русия обмисля да създаде офшорна зона в Далечния изток.

22.03.2013 | 09:09
S&P понижи кредитния рейтинг на Кипър до ССС

Международната рейтингова агенция Standard & Poor's (S&P) понижи кредитния рейтинг на Кипър с една стъпка до ССС от ССС+ заради банковата криза в страната.

“Смятаме, че отсъствието на надежден източник на капитал и финансиране увеличава значително риска от неконтролируем фалит”, посочват от агенцията и допълват, че очакват през следващите дни правителството на средиземноморския остров и европейските власти да достигнат до компромисно решение за спасяването на страната.

Оценката на Moody's за Кипър е Саа3 с негативна перспектива, а на Fitch – В с негативна перспектива, и може да се очаква и те да предприемат ново понижение на рейтинга на страната.

Късно снощи финансовите министри на държавите от еврозоната изразиха готовност да обсъдят бързо ново предложение за спасяването на Кипър веднага, след като получат предложенията на правителството на страната за собствения му принос.

Според тях е изключително важно депозитите до 100 000 евро в Кипър да бъдат гарантирани. Групата освен това изрази готовност да помогне на Кипър за осъществяването на планираните реформи, както и да гарантира стабилността на еврозоната.

Днес парламентът на Кипър ще обсъжда девет законопроекта за спасяване на банковата система на острова. Законопроектите бяха одобрени вчера на извънредно заседание на правителството и са внесени за разглеждане от парламента.

Междувременно министър-председателят на Русия Дмитрий Медведев предложи на правителството да бъде създадена офшорна зона в руския Далечен изток. Премиерът счита, че част от паричните потоци могат да бъдат пренасочени от Кипър и другите офшорни зони в Русия.

„Може да помислим да създадем зона в Далечния изток, там имаме такива хубави места –  Сахалин, Курилските острови... Възможно е част от парите, които са в Кипър, а също и в други зони, като Британските Вирджински острови и Бахамите да дойдат при нас. Разбира се, има и опасност всички наши фирми да се регистрират там, но това е въпрос на законодателство. Във всеки случаи необходими са ми нови инструменти за развитие на Далечния изток”, заяви Медведев, цитиран от Reuters.

Преди ден политикът увери, че Москва е готова да разгледа всяко предложение за помощ за икономиката на Кипър, но пръв с този проблем трябва да се заеме Европейския съюз.