Еврокомисарят по енергетиката критикува корекциите по сметките за тока

Засегнатите групи да бъдат компенсирани, заяви Гюнтер Йотингер.

21.03.2013 | 18:17
Еврокомисарят по енергетиката критикува корекциите по сметките за тока

Борбата с така наречената "енергийна бедност" не трябва да става чрез регулиране на цените, а чрез компенсиране на засегнатите групи хора, заяви в Европарламента еврокомисарят по енергетика Гюнтер Йотингер. Той коментира увеличаващите се сметки за ток, провокирали вълна от протести в България, и проблем за редица други държави като Полша, Унгария като попита:
"Важният въпрос е дали ще можем да намалим енергийната бедност, ако направим енергията безплатна или намалим цената й? Или не трябва ли да направим енергията част от кошницата социални услуги в Европа? Регулацията винаги е намеса на пазара. Какво ще стане после? Хората ще искат безплатен хляб, безплатни дрехи, безплатни вестници. Хората трябва да отговарят сами за себе си. Не може държавата да решава вместо теб и да налага решенията си," заяви пред Комисията по енергетика и природни ресурси Йотингер. Той припомни още, че страната ни изостава в прилагането на третия енергиен пакет, който ще даде възможност на потребителите да избират между различни енергийни доставчици.

Оценката на Европейската комисия е, че секторът на енергия от възобновяеми източници ще трябва да получава държавна подкрепа поне през следващите няколко години, преди да започне да се издържа сам.