ЕК и Русия заедно ще търсят решение за Кипър (видео)

Медведев се информирал от медиите за развитието на финансовия проблем.

21.03.2013 | 16:28
ЕК и Русия заедно ще търсят решение за Кипър (видео)

Европейската комисия е готова да работи с Русия за разрешаване на ситуацията в Кипър, заяви Жозе-Мануел Барозо по време на бизнес форум в Москва, част от конференцията Русия-Европейски съюз.

„Европейската комисия е готова да сътрудничи в постигането на споразумение,“ заяви Барозо. - Всъщност, както знаете, текат консултации между Кипър и другите членки от Еврогрупата. В миналото сме се справяли с далеч по-големи проблеми. Надявам се, че и този път ще бъде намерено решение“.

Председателят на комисията отбеляза, че разбира как руските инвеститори приемат кризата в Кипър. Той подчерта още, че от известно време Европейската комисия провежда консултации с Русия.

Преди дни руските власти определиха предложения от Европейския съюз и Международния валутен фонд данък върху депозитите като „опасен и непрофесионален“. Премиерът Дмитрий Медведев заяви, че е бил „потресен“, че Русия не е била потърсена да участва в предварителните консултации по въпроса.

Руският премиер заяви, че се е информирал за развитието на финансовия проблем в Кипър от медиите.

„Влязох в интернет тази сутрин и видях, че вече има план Б и дори С. Смятам, че при всички случаи, Еврогрупата трябва да обсъжда бъдещите планове по кипърския въпрос с всички заинтересовани страни, включително и с руските власти,“ коментира Медведев.

Жозе-Мануел Барозо отговори, че не само Москва, но нито една страна от еврозоната не е била предварително консултираната за спасителната помощ за Никозия.

„Решението беше компромисно и преди срещата на Еврогрупата нямаше договореност за него,“ коментира Барозо.-„Това, което се случва в момента в Кипър, е резултат от прекалено раздутата финансова система на страната, която е осем пъти по-голяма от националния БВП,“ допълни още той.