Таксата за пренос на ток може да бъде намалена

Новият икономически министър цели с мярката да подпомогне НЕК и фирмите-износители.

21.03.2013 | 09:51
Таксата за пренос на ток може да бъде намалена

Министерството на икономиката смята да се вслуша в предложението на синдикатите и да намали таксата за пренос на тока, предаде БНР. За мярката спомена новият служебен министър Асен Василев при поемането на поста и си постави срок до днес да излезе с конкретно предложение. Неговата идея целяла с намалението на тарифата да се стимулира конкурентоспособността между отделните играчи на пазара, да се подпомогне НЕК и да се създаде възможност за ново поевтиняване на тока за бита.

В началото на март над 200 миньори се събраха на протест в София заради несигурното бъдеще на отрасъла и срещу идея на идеята на бившия енергиен министър Добрев занапред да не се използва за нуждите на бита по-скъпата енергия, произведена в няколко частни топлоцентрали. Преди дни пък стана ясно, че заради намалелите производствени мощности в топлоцентралите, хиляди миньори са в неплатен отпуск.

За намаляване на таксата за пренос апелираха и фирми-износители на ток още през декември. Според тях, сегашните тарифи ще доведат до спад на износа, а основните клиенти – Турция и Гърция ще предпочетат да внасят от Унгария, вместо от България.