fallback

Брюксел ще ни следи изкъсо за старите ядрени блокове

Европейската комисия иска още по-подробен отчет за усвояването на фонд "Козлодуй" и въвеждане на директива за ядрена безопасност.

20.03.2013 | 12:51

България, Словакия и Литва ще трябва изработят подробни планове как смятат да усвоят планираните за следващия програмен период средства за старите ядрени блокове. От Брюксел обявиха през декември, че за пълното извеждане на 1-4 блок на АЕЦ „Козлодуй“ ще получим 260 млн. евро.

С решение на парламентарната комисия по промишленост, изследвания и енергетика трите страни още задължават да включат в националните си законодателства изисквания на Европейската комисия, с които се гарантира ядрената безопасност.

Част от мерките, които разгледа и прие комисията бяха валидни и за изтичащия програмен период. След 2014 обаче усвояването на средствата ще се следи още по-стриктно, след като през декември в доклад се появи сигнал, че България е използвала нерационално парите по фонд „Козлодуй“, коментираха за Bulgaria On Air от представителството на Комисията в София. Основната критика бе, че страната е използвала отпусканите пари средства основно за неядрени цели като изграждане на хранилището за съхранение на сухо ядрено гориво или за консултантски услуги.

Български специалисти предположиха, че евродепутатите са се подразнили от хвалбите на бившия енергиен министър Делян Добрев, че над 120 млн. лева от фонда ще отидат за ремонти на болници, училища, детски градини и улично осветление.

fallback
fallback