3 чужди фирми искат да строят нов завод в Кърджали

Новият собственик на ОЦК - "Хармони 2012" е започнал поетапно възстановяване на базата.

20.03.2013 | 09:22
3 чужди фирми искат да строят нов завод в Кърджали

Нов завод за производство на цинк смята да изгради новият инвеститор в ОЦК софийската фирма „Хармони 2012", която през септември закупи завода от Валентин Захариев. Френски, канадски и испански фирми са сред кандидатите в конкурса за строежа.

Вече е започнал ремонт на административната сграда на металургичния комбинат, за да се осигурят работни помещения на инженерите и специалистите, които ще бъдат ангажирани в строителството,

Състоянието, в което получихме имотите, е меко казано трагично. На първо място ще стартираме ремонтно-възстановителните работи. Амбициите ни са да изградим изцяло нов комбинат за производство на цинк, коментира собственикът на фирмата Иван Елкин.

Паралелно с инвестиционните дейности, новото ръководство е изправено пред проблема с продължаващите вече няколко месеца протести на работници, които искат да получат повече яснота за бъдещето на завода.

Не желаем да си контактуваме чрез медиите, искаме среща очи в очи, каза организаторът на протестите Стефан Атанасов. Металурзите искат да знаят кога ще започнат строителните работи по изграждането на нов цинков завод, колко и какви работници ще бъдат назначени и кога ще бъде възстановено производството.