"Марица изток" има да получава 70 млн. лева, твърдят синдикати

Действително централите имат задължения за въглища, заявиха за Bulgaria On Air от комплекса.

18.03.2013 | 14:00

(Oбновена в 14:49)

Мини "Марица изток" има да получава около 70 млн. лева от централите за въглища. От тях 40 млн. са на американската ТЕЦ "Марица изток 3", съобщи за Bulgaria On Air Валентин Пенев от  КНСБ. Централите действително дължат големи суми, потвърдиха и от пресслужбата на комплекса.

За сравнение в края на декември изпълнителният директор Теодор Дребов увери, че са договорени разплащанията и имат да получават около 10 милиона лева, които трябвало да бъдат изчистени до пролетта.

Ситуацията е тревожна, затова от КНСБ сме подготвили писмо до новия служебен енергиен министър с искане за среща по проблемите на минния бранш. Надяваме се до края на седмицата да се срещнем, каза още Пенев.

Освен проблемите с разплащанията, част от топлоцентралите работят с намалени мощности, а оттам са намалели и поръчките за въглища. От тази седмица 1500 от 7000 миньори са в платен отпуск, съобщи лидерът на КТ "Подкрепа" Генчо Генчев.

Друг проблем, според синдикатите, е големият брой присъединени слънчеви паркове след 1 юли 2012, като произведената енергия по закон трябва да бъде изкупена от държавата. Така токът от топлоцентралите оставал без пазар.

До намаляването на производствената мощност се стигна, след като от Електроенергийния системен оператор (ЕСО) обявиха, че заради топлото време, драстично е спаднал износът на ток в региона. Данните показвали, че за двата месеца на годината сме изнесли 25% по-малко енергия в сравнение със същия период на 2012.

От своя страна ЕСО вече няколко пъти предупреди, че трябва да се намери решение на ситуацията, тъй като системата можела да излезе извън контрол.