Новият социален министър: Няма да застрашим фискалната дисциплина

Не са обсъждани енергийни помощи за бедните, обяви Деяна Костадинова.

17.03.2013 | 13:28
Новият социален министър: Няма да застрашим фискалната дисциплина

Трябва да сме наясно, че по никакъв начин нашите действия няма да застрашат финансовата и фискалната дисциплина на страната, заяви в неделя министърът на труда и социалната политика в служебното правителство Деяна Костадинова.

Пред БНР тя подчерта, че реформа в политиката по доходите за този период и с този мандат не може да се направи.

„В същото време сме наясно, че действително хората са притиснати до стената, затова нашите усилия ще бъдат насочени в една такава кризисна ситуация еднократно да подпомогнем най-уязвимите групи. В момента правим разчети от една в МТСП какви различни групи с какви мерки могат да бъдат подпомогнати и МФ прави разчети какви са възможностите в държавния бюджет, за да бъдат подкрепени тези групи”, каза Костадинова.

Тя обаче обясни, че помощ от 65 лева за енергийни помощи не е обсъждана. „Информацията, която в момента циркулира в публичното пространство не излиза от кабинета. В този смисъл аз с конкретна сума не бих могла да се ангажирам в момента и смятам, че е безотговорно и ще подведем хората, ако го кажем”, каза министърът.

„Нека да мислим трезво. Ако в момента предприемем рискови действия, само след няколко месеца тези рискови действия същите ние, гражданите на страната, ще ги плащаме двойно и тройно, защото ако застрашим финансовата или фискалната стабилност на страната, това ще доведе моментално до падане на рейтинга ни, ще доведе до повишаване на лихвените проценти и оттам отново домакинствата ще страдат. Това служебното правителството няма да го приеме”, декларира служебният социален министър.

Всички предложения подадени към МТСП ще бъдат обсъдени на Тристранния съвет, каза Костадинова и добави, че до една седмица ще може да отговори какво конкретно и реално ще може да се направи.

Костадинова обясни, че предложението за взимане на дълг, за да се разплатят социалните плащания,е най-рисковото и най-немотивираното. „Фискалният резерв е стабилен... Силните месеци в приходната част тепърва предстоят. Възможностите са различни. Въпросът е бюджетът да се изпълнява така както е приет”, увери тя.

Костадинова обясни, че нови работни места на реалния пазар на труда могат да се появят единствено и само, ако има икономически растежи подчерта, че това е твърде различно от субсидираната заетост.