ЕС дава 6 млрд. евро за намаляване на младежката безработица

Целта е осигуряване на икономически растеж и заетост в общността.

15.03.2013 | 09:49
ЕС дава 6 млрд. евро за намаляване на младежката безработица

През следващите седем години Европейският съюз ще отпусне над 6 млрд. евро с цел намаляване на младежката безработица. Лидерите на страните-членки на общността се договориха за прилагане на практика на досега взетите решения за осигуряване на икономически растеж и заетост в първия ден от съвета им в белгийската столица.

Държавните и правителствени ръководители приеха, че трябва да бъде даден приоритет на осигуряването на работа именно на младите хора.

Всяка отделна държава от Европейския съюз ще трябва да реши как точно да стане това, а предприетите мерки ще бъдат обсъдени на Европейския съвет през юни.

За осигуряването на работа на младежите, които нито работят, нито учат, се разчита много на парите по така наречената "Младежка гаранция". Тези средства ще се използват от фирмите, за да осигуряват стаж или допълнително обучение на безработни младежи.

За следващите седем години парите ще бъдат най-малко 6 млрд. евро или повече, а от тях ще се възползват страните с най-висока младежка безработица, сред които и България. Все още не е решено колко точно ще бъде сумата, заради това до началото на следващата година държавите ще могат да използват пари от структурните фондове.