6 чужди фирми искат да търсят български нефт и газ (видео)

Кандидатите за блок "Терес" не искат да ги огласяваме до май, каза бившият министър Делян Добрев, предал поста на Асен Василев.

13.03.2013 | 13:22
6 чужди фирми искат да търсят български нефт и газ (видео)

Шест чужди компании искат да проучват за нефт и газ в Черно море. Всички кандидати за блок „Терес“ са много опитни, заяви днес бившият вече енергиен министър Делян Добрев, което предаде поста на Асен Василев в служебния кабинет. Само преди месец икономическото министерство обяви, че фирмите са три.

Желаещите изрично ни помолиха да не огласяваме имената до 9 май, когато е крайният срок за подаване на офертите. Единствено мога да кажа, че една от тях е американска, заяви Делян Добрев.

Находището се намира източно от Бургас и северно от Истанбул. Проучванията ще бъдат проведени върху 4032 квадратни километра. Лицензът ще бъде даден за срок от 5 години. В случай, че бъдат открити залежи, фирмата, получила разрешението, ще стане концесионер.

Конкурсът започна през миналата година, като очакваният на кабинета „Борисов“ бяха до края на май да се сключи договор за търсене. В друг участък от българската част на Черно море вече се проучва от консорциум с водещ партньор френската Total.