ВЕИ секторът иска пълен ценови одит в енергетиката

Топлоцентрали работят на загуба заради лоша ценова политика, твърди фотоволтаичната асоциация.

13.03.2013 | 11:57
ВЕИ секторът иска пълен ценови одит в енергетиката

Новият служебен енергиен министър да разпореди пълен регулаторен и ценови одит в енергетиката, заявиха днес на пресконференция от фотоволтаичната асоциация, която още днес ще връчи изготвени препоръки новия служебен ресорен министър Асен Василев.

Временният екип на министерството трябва да помисли за изготвяне на механизъм, с който за се заздрави финансовата стабилност на топлоцентралите и на АЕЦ "Козлодуй", препоръчаха от сдружението.
"Имаме данни, че част от тях заради лошата ценова политика работят на загуба", разкри Владимир Аличков от асоциацията.

Ако цената на електроенергия е политически, изкуствено намалена, за да се постигне един предизборен ефект, то това не означава, че тази ситуация трябва да остане такава и в бъдеще. По-добре е всичките цени да бъдат реални, а съответните централи да работят на пълна мощност, за да могат да си изплащат инвестициите, каза още експертът.

Фотоволтаичната асоциация отправя препоръки и към новия състав на ДКЕВР начело с Евгения Харитонова. Искането е за спешни промени в наредба за присъединяване на енергийни обекти в мрежата, с която да се даде възможност на малките и средните предприятия, както и на физическите лица, в рамките на 4 до 8 седмици, да изградят и въведат в експлоатация малки централи от порядъка от 3 до 20 киловата.

В момента се обсъждат общи условия за достъп. Питат се ЧЕЗ, EVN и Energo-Pro, без да има реално обсъждане с ВЕИ бизнес, опака се сдружението