ЧЕЗ показа всичките си договори

Електроразпределителната компания изложи публично всичките си контракти с външни изпълнители.

13.03.2013 | 08:56
ЧЕЗ показа всичките си договори

Електроразпределителната компания ЧЕЗ откри специална информационна зала  на бул. "Витоша" №19. Всеки абонат може да се запознае с договорите, които са сключени за извършване на външни дейности. При възникнали въпроси назначен уредник ще дава допълнителна справка.

В специалния кът може да бъде видян и договор за доставяне на долно бельо за служителите на компанията.

Сделките на чешкия оператор за Западна България попаднаха под фокуса на общественото внимание, след като хиляди излязоха на протест срещу високите сметки, бившият вече премиер поиска отнемане на лиценза, а икономическото министерство разкри, че са плащани милиони левове по съмнителни консултантски договори.

Договорите станаха обект на проверка от страна на прокуратурата и данъчните заради съмнения, че са довели до поскъпване на тока през годините. Направените разходи за външни услуги по закон не подлежат на контрол от държавния енергиен регулатор, което дава възможност на електрическите компании умишлено да завишават процента им и да възлагат работа на близки фирми.

Двете компании "ЧЕЗ Електро" и "ЧЕЗ Разпределение" са делегирали на ЧЕЗ България дейности като финансово, счетоводно и правно обслужване, управлението на човешките ресурси, връзки с медиите, стана ясно още вчера при разсекретяването на договорите. За периода от 2011 - 2019 те ще платят над 600 млн. лева - ЧЕЗ Електро 137 милиона лева, а ЧЕЗ Разпределение - 464.1 милиона.