Китай допуска частни капитали в железниците

Целта е да се стимулира конкуренцията в сектора.

12.03.2013 | 09:24
Китай допуска частни капитали в железниците

Правителството на Китай реши да допусне частни капитали в железниците с цел да се стимулира конкуренцията в сектора. Мярката е част от борбата с монополите в страната.

Правителственият план за преструктуриране предвижда компрометираното Министерство на железниците да се закрие, а дейността му да се поеме от транспортното ведомство. Ще бъде създадена и Китайска железопътна корпорация, в която ще бъдат допуснати частни инвестиции, се казва в официално съобщение на Държавната комисия за реформи в обществения сектор.

Целта е да се разбие монополът в железопътната индустрия, като се въведе конкуренция. Разнообразието на инвестициите и структурата на експлоатация ще оживи сектора, обясняват още от комисията.

Властите увериха, че реформата няма да засегне инвестиционната програма за железниците. Тя предвижда от 2011 до 2015 година в сектора да бъдат вложени близо 370 милиона долара, а мрежата на високоскоростните влакове да бъде удвоена.

Липсата на конкуренция в железниците доведе до висока степен на корупция и влошаване на железопътния превоз. През 2011при катастрофа на влак стрела загинаха 40 души. Това отприщи вълна от обществено недоволство и обвинения, че властите правят компромиси с безопасността в името на бързото разширяване на железопътната мрежа, припомня Reuters.