НЕК заложила бъдещи вземания за строежа на ТЕЦ Марица Изток 1 и 3 (видео)

Поевтиняването на тока от този месец няма да бъде отменено, категоричен е Делян Добрев.

11.03.2013 | 14:27
НЕК заложила бъдещи вземания за строежа на ТЕЦ Марица Изток 1 и 3 (видео)

Прокуратурата ще проверява договорите за особени залози в строителството на американските централи ТЕЦ „Марица Изток” 1 и 3, обяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма в оставка Делян Добрев на извънредна пресконференция.

Той показа два такива договора, сключени от Националната електрическа компания (НЕК) през 2002 и 2005, след което по-късно през деня ги внесе при главния прокурор Сотир Цацаров.

Според контрактите, ако държавната НЕК бъде обявена във фалит и не може да плаща за електроенергията на двете централи по 15-годишните договори, сключени по времето на кабинета „Костов”, приходите на американските ТЕЦ-ове са гарантирани с приходите от енергоразпределителните дружества. Към момента на сключване на договорите за особени залози ЕРП-тата все още са били държавна собственост.

Одитен доклад от 2011 показва, че ако НЕК спре да плаща, по сключените особени залози с двете централи ще дължи повече от 13 млрд. лева.

Министърът окачестви тези действия като „много странни”, най-вече от морална гледна точка, защото всички потребители на електроенергия в България са били превърнати в гаранти на една инвестиция. „При положение, че се прави особен залог на бъдещи вземания, защо тези централи – тъй като рискът се носи от всички потребители, съответно от НЕК - защо тези централи не са построени от самата НЕК при положение, че тя осигурява кредита?” попита Добрев.

„По своята същност представляват залог на сметките на всички потребители в България, срещу вземане на кредит за тези централи,” отбеляза министърът. Тепърва главният прокурор Сотир Цацаров ще прецени дали действията са били законосъобразни.

Делян Добрев посочи, че договорът от 2002 е под формата на писмо и е за милиарди левове. Той е подписан от изпълнителния директор на НЕК и от изпълнителния директор на „Марица Изток” 3 АД.

Договорът за „Марица Изток 1” е от 2005 и е сключен с AES с разрешение от министъра на енергетиката – тогава Румен Овчаров. Предмет на залога са бъдещите вземания на НЕК от „Електроразпределение-Варна” АД и „Електроразпределение-Пловдив” АД, подписан е от Румен Овчаров.

Внушенията на Добрев са несъстоятелни“, категоричен е депутатът от „Коалиция за България“ Димчо Михалевски. Той поясни, че договорите с двата ТЕЦ-а са подписани преди повече от 12 години и предвиждат отдаване на инвеститори за инвестиции срещу откупуване на енергия от НЕК.

„Няма никаква драма в използването на особени залози", подчерта Михалевски и добави, че това е най-нормална практика. „Лъжата на Добрев е, че са заложени сметки на потребителите. Няма такова нещо. Заложени са бъдещи вземания, които централите ще имат да получават от НЕК", разясни социалистът.

Той поясни още, че има дългосрочен договор за изкупуване на електроенергия срещу направени инвестиции от съответен инвеститор, а особените залози са гаранция пред финансиращите институции, че ще си вземат вземанията.

Поевтиняването на тока от този месец няма да бъде отменено заради твърденията на червените, че бившата шефка на ДКЕВР няма висше образование, заяви още Добрев.

 „ДКЕВР е колективен орган. За да бъде в сила едно решение, трябва да има 4 гласа „за” от 7. На това заседание са присъствали 6 члена на комисията, така че дори да се изключи г-жа Иванова, пак има 5 гласа „за”, които са повече от необходимите 4,”  изчисли министърът в оставка.