1 млрд. лева заем за пенсии ще разклати валутния борд, твърди Дянков

Отговорен политик не би вкарал умишлено държавата в спиралата на увеличаващи се дългове, заяви вицепремиерът в оставка.

11.03.2013 | 08:37
1 млрд. лева заем за пенсии ще разклати валутния борд, твърди Дянков

Финансовият министър в оставка Симеон Дянков се обяви категорично срещу вземането на 1 млрд. лeва заем за увеличаване на пенсиите и на доходите на най-бедните. Тази идея бе лансирана през последните дни от различни политици, включително и от еврокомисар Кристалина Георгиева. Според нея България "малко пренави пружината на финансовата дисциплина” и два въпроса са останали нерешени - вниманието към социално най-слабите и подпомагането на малкия и средния бизнес. Затова трябва да се увеличат най-ниските пенсии и доходите на най-бедните семейства с малки деца. Според Георгиева трябва да се прецени дали това да стане с разместване на разходи в бюджета или чрез тегленето на заем.

Пред вестник „Стандарт" Дянков нарече идеята за заем безотговорна постъпка, която ще разклати валутния борд, ще се плащат огромни лихви по 30 млн. лева годишно и страната ще влезе в спирала на растящи дългове.
" Отговорен политик не би направил това. Имаше голям натиск върху премиера Бойко Борисов през последните години, но той не го направи. Макар да разбира, че популярността му щеше да се увеличи", каза още вицепремиерът в оставка.

Той обясни, че ако се вземе например 1 млрд. лева заем, лихвите ще са около 30 млн. лева годишно. "Защото инвестиционните заеми са по-евтини - може да се вземе такъв от Европейската инвестиционна банка. Но ако се взима за социални харчове, се вдига лихвата. И в момента на пазара тя е около 3%, следователно около 30 млн. лева ще отиват на година", каза още вицепремиерът в оставка.

"За този тип разходи не можеш да вземеш заем само тази година. Защото, ако сега вдигнеш пенсиите, през следващата година отново трябва да ги плащаш. Следователно и догодина трябва да вземеш същия заем. И по този начин влизаш в една спирала на увеличаващи се дългове - нещо, което не само нашето правителство, но и последните 4 постоянно са намалявали", уточни още Дянков.

След оставката на правителството управляващите, сред които премиерът Бойко Борисов и председателят на парламента Цецка Цачева обявиха, че прекаленото затягане на коланите е било грешка и че ГЕРБ са се “престарали с финансовата стабилност”.

На специална пресконференция лидерът на „Демократи за Силна България“ препоръча на служебното правителство да не търси кредити в рамките на 1 милиард лева.