Атанасова съжалява, че не намали ДДС за лекарствата

Здравният министър поиска прошка от медици, че не успяла да убеди вицепремиера Симеон Дянков.

10.03.2013 | 17:08
Атанасова съжалява, че не намали ДДС за лекарствата

След като премиерът и шефката на парламента направиха лична равносметка на мандата на кабинета, същото стори днес и здравният министър Десислава Атанасова. „Искам прошка и да се извиня, че не промених системата за избор на лекарски екип, както и да убедя финансовия министър Симеон Дянков за по-ниско ДДС за лекарствата, каза пред медиците във Враца министърът в оставка.

Атанасова предложи идеята за диференцирана ставка през миналото лято, но получи категоричен отказ от финансовия министър, от неговия заместник Владислав Горанов и от премиера. "Промяна няма да има, налогът остава 20%, тъй като диференцирането на ДДС в държави с ниски ставки, веднага води до лесно заобикаляне на данъчната система и точно заради това не искаме да вървим по техния път", аргументира се Дянков.

Следващият здравен министър трябва да довърши започнатия проект за електронната здравна карта и заменянето на клиничните пътеки с диагностично свързаните групи, препоръча Атанасова. Тя се надявала, че когато заработят – най-вероятно през 2014, ще има и нов метод за отчитане и финансиране на лечебните заведения.

Доволна съм от свършеното до момента, смятам, че оправдах доверието на колегите и на гражданите. В момента обикалям страната, срещам се с много хора, които приемат позитивно всичко направено, похвали се министърът.