Престарахме се с финансовата стабилност, признава Цачева

ГЕРБ не успя да намери механизмите за растеж, сочи равносметката на парламентарната шефка.

09.03.2013 | 17:24
Престарахме се с финансовата стабилност, признава Цачева

Престарахме се с финансовата стабилност на държавата, призна днес по време на посещение в плевенското село Ясен председателят на парламента Цецка Цачева.

ГЕРБ не успя да намери механизмите за растеж и откриване на нови работни места. Може би трябваше още 2009 да признаем размера на истинския дефицит, който ГЕРБ завари, но все водени от максимата "каквото си ни е във вътрешен план, ще го решаваме, но да издигнем имиджа на държавата пред европейските партньори", затегнахме коланите и загубихме доверието на голямата част от гражданите, сочи равносметката на Цачева.

Друг извод, до който достигнала, е че не било нужно правителството да поддържа нисък размер на дефицита, след като европейските държави с мощни икономики си позволявали до 3% от БВП.

Еврокомисарят Кристалина Георгиева също коментира днес, че България е пренавила "пружината на финансовата дисциплина" в последните години.

За грешките на кабинета заговори и самият премиер в оставка Бойко Борисов по време на последното правителствено заседание. Той също признава, че кабинетът е следвал прекалено строга фискална политика. За да не допуска същите грешки, лидерът на ГЕРБ препоръча на наследника си да мисли за увеличаване на доходите и заетостта.

"Да, ще кажете, това е много вляво - такъв е животът. Не може човек, който е без работа, да излезе и да му харесва паркът, не може. Това трябва да ни е в ума и в новите програми. Това, че правим спортни зали, метро, магистрали, пречиствателни станции и училища - няма кой да не го признае", убеден е Борисов.