Парламентът реши за ЕРП с 13 срещу 12 гласа (видео)

Само 70 депутати бяха в залата на обсъжането дали да се отнемат лицензи, 45 се въздържаха при вота.

06.03.2013 | 10:47
Парламентът реши за ЕРП с 13 срещу 12 гласа (видео)

С безпрецедентите 13 гласа "против" срещу 12 "за" парламентът отхвърли предложението на "Атака" за национализация на електроразпределителните дружества ЧЕЗ, EVN и Energo-Pro. В залата присъстваха едва 70 народни представители, 45 от тях гласуваха "въздържал се".

Според аргументите на вносителя на предложението Волен Сидеров трите ЕРП не спазвали приватизационните договори, надписвали сметки и предлагали нискокачествени услуги. Лидерът на националистическата формация настояваше също парламентът да препоръча на правителството да направи стъпки за отнемане на лицензите на трите компании. По закон лицензите могат да бъдат отнети единствено от подчинената на кабинета Държавна комисия за енергийно и водно регулиране.

Преди месец комисията определи срок на ЧЕЗ да оправи пропуските в работата си. Окончателното решение по лиценза на чешката компания ще бъде взето идния месец.

Икономическият министър в оставка Делян Добрев определи като "абсурдно" искането за национализация и връщане на стария модел в електроразпределението. Президентът Росен Плевнелиев също подчерта, че сметките за ток могат да се намалят не чрез прекратяване на договорите на ЕРП, а като се санират всички сгради.