S&P запази стабилна перспектива за кредитния рейтинг на България

Ако политическата обстановка се влоши, оценката може да бъде преразгледана, отбелязват от агенцията.

04.03.2013 | 18:10
S&P запази стабилна перспектива за кредитния рейтинг на България

Standard&Poor’s съобщи, че запазва стабилна перспектива за кредитния рейтинг на България, въпреки политическата нестабилност у нас. Експертите от рейтинговата агенция изразиха надежда, че новото правителство ще продължи политиките, насочени към стабилен икономически растеж в условията на валутeн борд в страната.

От S&P посочват още, че въпреки неустойчивата икономическа среда България има дефицит и дълг, чиито стойности са сред най-ниските в Европейския съюз. Анализаторите припомнят, че за последните четири години България не е отстъпила от заложените рамки на финансова стабилност: бюджетният дефицит намалява с 3 процентни пункта, от 4,3% от БВП през 2009 година. Външната позиция на България също се подобрява, отчитат още от агенцията.

Според изчисленията на S&P нетната външна задлъжнялост е намаляла от 193% през 2009 до 110% от приходите по текущата сметка. Данните са резултат от по-ниските инвестиции и по-слабото търсене от страна на домакинствата, съчетани с увеличаването на спестяванията. Условията са позволили на банките да върнат 4.2 милиарда щатски долара заеми на своите чуждестранни банки-майки.

От S&P коментират и предстоящите извънредни избори, като обръщат внимание на евентуалните промени в данъчната система на страната, както и на енергетиката. Експертите на рейтинговата агенция смятат, че тарифите на комуналните услуги са били основната причина за протестите, но за момента е малко вероятно цената на електричеството значително да се намали, тъй като България вече има най-ниските цени на електроенергията в Европейския съюз - както за домакинствата, така и за фирмите. Рейтингът на България би могъл да се окаже под натиск, ако политическата обстановка се влоши и бъде застрашен настоящият, ориентиран към стабилност, консенсус относно икономическите политики, смятат още от S&P.