Трудни преговори за спасителната помощ за Кипър

Финансовите министри от еврозоната обсъждат така нужното външно финансиране за островната държава.

04.03.2013 | 15:46
Трудни преговори за спасителната помощ за Кипър

Финансовите министри от еврозоната ще обсъдят вариантите за предоставяне на около 17 милиарда евро спасителна помощ за Кипър. Германия настоява депозантите в банките в страната да помогнат с финансирането.

Германският финансов министър Волфганг Шойбле подчерта, че балансите на местните банки са раздути спрямо брутния вътрешен продукт и в най-скоро време трябва да бъде намерено решение на проблема.

За рекапитализация на банковата система в страната са необходими около 10 милиарда евро. Останалите 7 милиарда от поисканата помощ ще бъдат използвани за погасяване на дългове и финансови операции на държавата. Осигуряването на спасителното финансиране ще увеличи задълженията на Кипър до около 145% от брутния вътрешен продукт. В този смисъл основните опасения на европейските чиновници са свързани с това дали островната държава изобщо ще успее да погаси кредитите си и дали увеличаването на дълга спрямо БВП няма да подплаши инвеститорите в страната и те да оттеглят капиталовложенията си.

Според председателя на работната група на финансовите министри от еврозоната Томас Визер споразумението за помощта за Кипър ще бъде договорена до края на месеца.

В началото на миналата седмица Волфганг Шойбле и френския му колега Пиер Московиси излязоха с общо изявление, в което приветстваха изхода от президентските избори в Кипър, на които беше избран проевропейски държавен глава. Новият президент Никос Анастасиадис обеща да работи за постигане на бързо споразумение, но твърдо се противопоставя на решение в стил Гърция и преструктуриране на дълга със загуби за инвеститорите.  

Финансовите министри от еврозоната ще обсъдят и поисканата от Португалия отсрочка по погасителния си план на предоставената помощ от 79 милиарда евро. Португалското правителство настоява за повече време пред Европейския съюз и Международния валутен фонд, в което да намали бюджетния си дефицит до целевите три процент от брутния вътрешен продукт от  5 на сто през 2012.

При предоставянето на спасителната помощ през 2011 кредиторите заложиха условия, според които икономиката на страната трябваше да отбележи спад от 4% за двете години до 2012, и през 2013 да тръгне нагоре, а безработицата да достигне 13%. Реалните данни към началото на настоящата година сочат, че португалската икономиката се е свила с почти 7% от 2011 до 2013, а нивото на безработицата достига 17.3%.