Финландци искат части от I и II блок на АЕЦ "Козлодуй"

Учени са посетили централата и са направили замерване на техниката.

04.03.2013 | 08:52
Финландци искат части от I и II блок на АЕЦ

Чужди организации са проявили интерес за закупуване на части от I и II блок на АЕЦ „Козлодуй, които бяха спрени. Разглобяването на оборудването започна през 2007 и ще приключи 2018.

Сред най-сериозните кандидат-купувачи е научен институт във Финландия, който обслужвал ядрените централи в страната, съобщи главният инженер в централата Пламен Петков. Екип от учени са идвали в Козлодуй и с техника са установили, че желаното оборудване е в отлично състояние и може да се монтира в действаща централа.

От Държавното предприятие "Радиоактивно предприятие", което се занимава с извеждането на мощностите, вече са разпратили списък с годното оборудване до руски, украински и други централи от бившия социалистически блок. За всяка отделна част се прави независима оценка и се обявява търг, обясниха пред "Монитор" от фирмата. Предстои такъв да бъде обявен за две акумулаторни батерии, всяка от по 150 тона, служили за аварийно захранване.

За процеса по демонтиране на старите ядрени мощности Европейската комисия отпуска финансиране по фонд "Козлодуй". В последния годишен доклад обаче бе отчетено, че страната ни се бави с графика по изваждането от експлоатация, предоставен преди пет години. Критика бе отправена и към енергийния министър в оставка Делян Добрев, че разпределял средствата за консултантски дейности, както и за саниране на обекти.