Енергийната система може да стане неуправляема, смята експерт

Заради ВЕИ централите много от ТЕЦ-овете са принудени да намалят производствената мощност.

03.03.2013 | 14:40
Енергийната система може да стане неуправляема, смята експерт

Големият брой вятърни и слъчеви централи, присъединени след юли, са на път да извадят извън контрол енергийната система, предупреди днес инж. Митю Христозов от Съвета на директорите на Електроенергийния системен оператор. Много от топлоцентралите вече били принудени да намалят производствената мощност до минимум.

Предупредили сме да намалят мощностите, защото няма потребление в България, няма и износ. В момента системата е пред неуправляемост, обясни пред Дарик радио енергийният експерт.

Допълнителна пречка се оказвала и решението на енергийното министерство да не използва енергия от частните централи за сметка на АЕЦ "Козлодуй". Целта е да се използва по-евтиния ток от атомната централа за бита и по този начин да бъдат намалена цената за крайнит потребители най-вероятно от 5 март.

Изключването на енергията от топлоцентралите бе посрещната с недоволство от страна на минния бранш. Синдикални лидери обявиха, че се стягат за протест във вторник пред Държавната комисия за енергийно и водно регулиран, когато се очаква да бъде обявено окончателно с колко ще поевтинее токът. За момента нагласите са цената да падне между 5 -7 процента в различни райони на страната.