ЕС и Япония създават зона за свободна търговия

Страните договарят либерализиране на търговията и отпадане на бариерите пред обмена на услуги и инвестиции.

03.03.2013 | 09:49
ЕС и Япония създават зона за свободна търговия

В края на март в Токио е планирана среща между лидерите на ЕС и Япония, на която ще се обсъди създаване на зона за свободна търговия между двете зони, пише АФП.

Токио ще е домакин на събитието между председателят на ЕС Херман ван Ромпой и президентът на Еврокомисията Жозе Барозу от една страна и премиера Шиндзо Абе от друга, съобщиха местни медии.

Двете страни ще финализират договорката за стартиране на дългоочакваните преговори за либерализиране на търговията помежду им и отпадане на бариерите пред обмена на услуги и инвестиции.

Очаква се да има и известен "политически елемент" в дневния ред на разговорите. Той е свързан с повишаване на сътрудничеството в области като сигурността, опазването на околната среда , науката и технологиите.

В края на миналата година министрите на търговията на страните от ЕС дадоха старт на идеята за преговори с Япония. Целта е да се помогне на закъсалите поради кризата европейски производители на автомобили. Автопроизводителите от Стария континент обаче смятат, че ако паднат митата за внос, това ще наводни пазара с японски коли.