Бюджетът на САЩ е намален с 85 млрд. долара

Икономиите могат да забавят икономиката на страната и да доведат до закриване на работни места, предупреждават анализатори.

02.03.2013 | 09:22
Бюджетът на САЩ е намален с 85 млрд. долара

Президентът на САЩ Барак Обама одобри бюджетът на страната да се намали с 85 млрд. долара, предадоха световните агенции. 46 млрд. долара са за сметка на разходите на Пентагона. Това представлява около 13% от разчетите на американското военно ведомство. Останалите съкращения се отнасят до цивилния сектор, като засягат включително големи програми в областта на образованието и здравеопазването.

Първоначално Обама избягваше мярката с аргумента, че икономиите могат да забавят американската икономика и да доведат до закриване на най-малко 100 000 работни места.

Президентът обвини републиканците за отказа им да спрат автоматичното влизане в сила на "глупавите" икономии.

В крайна сметка обаче Обама подписа декрета за намаляване на бюджета, подчинявайки се на законовите разпоредби.

Причина за рестрикциите е невъзможността да бъде постигнато споразумение между администрацията на Обама и републиканците в Конгреса за намаляване на бюджетния дефицит.

Вчера сутринта Обама направи последен опит да постигне компромис с Републиканската партия по бюджетните и данъчните въпроси, но срещата му с лидерите на Конгреса в Белия дом приключи без резултат.

Впоследствие на пресконференция американският президент стовари отговорността за провала на преговорите върху политическите си опоненти, но увери, че ще се опитва противоречията да бъдат изгладени.

За да бъде създаден допълнителен стимул за разрешаването на тези проблеми, още през 2011 президентът и Конгресът разработиха закон за автоматичните бюджетни съкращения, който трябваше да влезе в сила от 1 януари тази година, ако дотогава двете страни не постигнат съгласие за друг начин за преодоляване на проблемите.

Компромис обаче не бе открит и тогава срокът на влизане на съкращенията в сила бе отложен за 1 март 2013 година.