fallback

"Росатом" не смята да се отказва от АЕЦ "Белене"

Не слагаме кръст на проекта, чакаме решението на новия кабинет, заяви говорителят Сергей Новиков.

28.02.2013 | 15:29

Решението на българския парламент окончателно да се откаже от строежа на АЕЦ „Белене“ не е изненада, коментира днес говорителят на „Росатом“ Сергей Новиков.  Препотвърдената на практика позиция на депутатите обаче не означавала, че и руснаците „слагат кръст“ на проекта, тъй като на хоризонта се задава нов кабинет. 

Новите министри ще трябва да се определят своя гледна точка, ако решат да възобновят строежа, ще се запознаем техните условия и ще изразим позиция, коментира за националното радио Новиков.Строителството на ядрени централи е дълъг процес и затова не можем да кажем, че подобни решения са едностранни и категорични.

Проектът „Белене“ не е затворена страница, смята също президентът Росен Плевнелиев и прогнозира, че поредният голям дебат ще се проведе още след парламентарните избори през лятото. От БСП и „Атака“ също са убедени, че решението ще бъде преразгледано.

Строителството на втората АЕЦ бе спряно от кабинета през миналата пролет и започна подготовката за седми блок в АЕЦ „Козлодуй.

fallback
fallback