Брюксел налага таван на банкерските бонуси

Премиите на финансистите няма да надвишават фиксираната им годишна заплата.

28.02.2013 | 12:18
Брюксел налага таван на банкерските бонуси

В рамките на Европейския съюз ще бъде наложен таван на банкерските бонуси, споразумяха се вчера представители на страните- членки, на Европейския парламент и Европейската комисия.

Според постигнатата договорка бонусите не трябва да надвишават фиксираната годишна заплата на банкерите. Сумата може да се увеличи до двойния размер на дохода им, само ако мнозинството от акционерите на съответната банка са съгласни.

Това е първият случай в историята на регулациите на финансовия пазар в ЕС, в който ще наложим таван на бонусите“, заяви евродепутатът от Австрия Отмар Карас, който е част от групата за преговори с отделните членки.

Решението да се ограничат премиите е част от Директивата за капиталови изисквания - по-широк пакет мерки за регулация на банковия сектор. Тя трябва да предпази финансовия сектор в ЕС от повтаряне на грешките от последните пет години.

Предстои решението да бъде гласувано от Европейския парламент, но прогнозите са, че то ще бъде прието, тъй като мнозинството от депутатите изразяват подрепа за мерките.