Поправки в енергийния закон ще навредят на НЕК, смята Костов

Бившият премиер очаква в скоро време лавина от съдебни искове срещу компанията.

28.02.2013 | 09:45
Поправки в енергийния закон ще навредят на НЕК, смята Костов

Бързите промени в Закона за енергетиката, които парламентът прие вчера, могат да навредят сериозно на Националната електрическа компания, предупреди тази сутрин лидерът на ДСБ Иван Костов.

В желанието си да намалят цената на тока от март, депутатите, според бившия премиер, не си дали сметка,  че мярката ще удари върху и без това пробития бюджет на дружеството, в резултат на което то няма да може да погасява изтеглените заеми за АЕЦ "Белене" и скоро време ще последват лавина от съдебни искове.

60 на сто от цената на енергията се формира от таксите за достъп и пренос. Поевтиняването може да стане и като държавата отпусне средства на НЕК, в резултат на което да бъдат намалени тарифите за пренос, предлагат от КНСБ.

Друго предложение е към Държавната комисия за енергийно и водно регулиране трябва да има Надзорен съвет, съставен от представители на граждански сдружения. Този орган трябва да има право на вето върху решенията на енергийния регулатор, настоява лидерът на синдиката Пламен Димитров. Той съобщи, че утре ще се състои среща при президента, на която ще се дискутира Общественият съвет, който ще помага на служебното правителство.

Синдикалният лидер ще постави въпроса за лансираната идея от енергийния министър в оставка цялата произведена енергия от АЕЦ "Козлодуй" за сметка на тази от частните топлоцентрали. Според синдиката мярката нищо няма да доведе, освен сегашните протестиращи граждани да бъдат заменени по площадите с недоволни миньори. Идеята щяла да има негативни последици за бранша, тъй като намаляването на производството в топлоцентралите, ще рефлектира и до по-малко търсене на въглища, а оттам и до съкращения.