Бизнес климатът в еврозоната се подобрява за четвърти пореден месец

Потребителското доверие също бележи слаб ръст.

27.02.2013 | 16:26
Бизнес климатът в еврозоната се подобрява за четвърти пореден месец

Бизнес климатът се подобрява за четвърти пореден месец към февруари 2013. Основната причина е повишението на производствените поръчки, съобщиха от Европейската комисия.

Индексът, измерващ икономическите настроения в еврозоната, се е повишил с 1.6 пункта до 91.1. Повишението е показателно за продължаващото възстановяване на икономиката на региона, което започна от ноември миналата година. Прогнозата на икономистите е била за ръст до 89.8 от 89.5 пункта през януари, става ясно от анкета на Reuters.

„Еврозоната успя да постигне слабо възстановяване, но все още е твърде рано да говорим за подобряване на икономиката като обща тенденция“, коментира Бен Мей от Capital Economics. Той подчертава, че не очаква тенденцията на повишение да остане през следващите месеци. Причината за не особено позитивната прогноза са изборите в Италия и политическата неопределеност, на която пазарите реагираха светкавично.

Слаб ръст от 0.3 пункта бележи и потребителското доверие. Потребителите са оптимистично настроени в оценката си за бъдещото на икономиката като цяло, но не смятат, че ще успеят да спестят средства през следващите 12 месеца.