Парламентът окончателно спря проекта "Белене"

Депутатите препоръчаха строеж на нова мощност и удължаване на живота на V и VI блок в Козлодуй.

27.02.2013 | 14:54
Парламентът окончателно спря проекта

Проектът за изграждане на АЕЦ "Белене" беше окончателно прекратен, след като депутатите днес подкрепиха внесено от ДСБ предложение. По този начин, дни преди да се саморазпусне, Народното събрание потвърди свое решение от миналата пролет.

Правителството трябва да ускори процедурите за удължаване живота на  V и VI блок, да продължи строителството на нова ядрена мощност на площадката в Козлодуй, както и да бъде обявен нов търг за изпълнител, се казва в приетото решение на депутатите.

От Синята коалиция поискаха от правителството да обяви открит международен търг за продажба на поръчаното, заплатено и произведено оборудване за "Белене" - преди то да бъде доставено в България. Искането обаче не беше прието.

Изграждането на втората атомна централа беше спряно през миналата пролет. След решението последва иск от страна на Русия за неизпълнение на поетите ангажименти. От прокуратурата пък заявиха, че ще направят проверка дали са допуснати нарушения от тройната коалиция при сключването на договора.