Чехия се оплака на Брюксел заради ЧЕЗ

Премиерът е информирал трима еврокомисари за намерението на София да отнемане лиценза.

26.02.2013 | 11:39
Чехия се оплака на Брюксел заради ЧЕЗ

Чешкото правителство се обърна за помощ към Брюксел относно намерението на България да отнеме лиценза на ЧЕЗ, съобщи агенция FriedlNews. Според източници на медията от кабинета премиерът Петър Некас е информирал за случая трима еврокомисари - по енергетика Гюнтер Йотингер, по разширяването Щефан Фюле и по конкуренцията Хоакин Алмуния.

България, като членка на Европейския съюз, трябва да спази международните стандарти и договори. Очаквам, че София ще продължи да защитава и занапред чуждите инвестиции, коментирал Некас.

Позиция по случая с разрешителното взе и чешкият президент Милош Земан, който настоява министрите да проведат преговори с българския кабинет, въпреки че е подал оставка. Според него всяко благоразумно правителство трябвало да защитава интересите на компаниите си. Засега от Европейската комисия не са изразили становище по случая.

Искането на Борисов за отнемане на лиценза се стигнa след серия от протести в страната срещу високите сметки за ток. Министър-председателят вярваше, че разрешителното ще бъде отнето в рамките на един ден, но от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, отговориха, че това няма как да стане. Експертите решиха да дадат втори шанс на компанията-оператор в Западна България, за да поправи набелязаните пропуски. Окончателното решение ще бъде взето през април.