Цената на тока може да бъде променяна по-често

Икономическата комисия одобри промени в Закона за енергетиката.

26.02.2013 | 15:41
Цената на тока може да бъде променяна по-често

Цената на тока да се променя по-често, а не както е сега само веднъж годишно, реши днес парламентарната икономическа комисия с промени в Закона за енергетиката.

Членовете одобриха и предложение на Йордан Цонев от ДПС за създаване на обществен съвет към ДКЕВР.

Социалистите предложиха, с поправки в закона, гражданите да сключват индивидуални договори с топлофикациите. Идеята обаче не беше приета.

Предложенията на икономическата комисия ще бъдат гласувани тази седмица от парламента преди да се саморазпусне. Един от най-чаканите текстове е депутатите да разрешат намаляване на цената на тока с осем процента, както обеща Борисов миналата седмица.

Друго важно решение на депутатите е да изберат днес или утре нов състав на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Досега органът се избираше от Министерски съвет, но след избухналия скандал с председателя Юлиана Иванова, която се оказа, че имала нелегален онлайн магазин за цигари, премиерът заяви, че не желае повече да носи отговорност за членовете.

Силен ход е едно служебно правителство веднага да смени голяма част от състава на ДКЕВР и комисията да заработи ефективно, заяви тази сутрин председателят на парламентарната икономическа комисия Мартин Димитров. Според него и по сегашните правила може да бъде осигурено гражданско участие в регулаторния орган.

Все още не е ясно дали ще стигне времето на депутатите да вземат окончателно решение за бъдещето АЕЦ "Белене“. След проведения референдум, от Синята коалиция заявиха, че трябва да бъде обявен международен търг за поръчаното и доставеното оборудване и да започне открит нов конкурс за строителство на нова ядрена мощност на площадка в АЕЦ "Козлодуй". От БСП пък призоваха парламентът да отмени решението си от март 2012, с което подкрепя отказа на правителството от строеж на АЕЦ "Белене" и да се възложи сега на кабинета да търси нов стратегически инвеститор за втора ядрена централа.

След оставката на правителството енергийната гилдия се пита дали изпълнението на тази задача остава за след изборите.