Земеделските министри в Европа искат повече контрол на месните продукти

Етикетирането на производството също беше в центъра на дискусиите в Брюксел.

25.02.2013 | 17:58
Земеделските министри в Европа искат повече контрол на месните продукти

Европейските министри на земеделието поискаха повече саморегулация и по-строги правила при обозначаване на съставките на хранителните продукти. На специална срещата по въпроса бяха обсъдени въпроси за етикетирането и проследяването на произхода на продуктите. Дискусиите са част от преговорите за реформа в Общата селскостопанска политика.

Германия призовава  за по-строги правила за обозначаване на съставките на хранителните продукти, за да се възстанови доверието на потребителите. Ирландската позиция е за предприемане на превантивни мерки за предотвратяване на друг подобен скандал.

„Трябва да установим степента на проблема и да приложим вече обсъжданата програма с ДНК-тестовете, за да сме сигурни, че случаят няма да се повтори,“ коментира ирландският земеделски министър Саймън Ковъни.
На 15 февруари правителствата на държавите-членки на ЕС одобриха програма за проверка на месни продукти чрез ДНК-тестове.

Първите резултати се очаква да бъдат готови до средата на април.

Докато земеделските министри заседават, скандалът с конското месо продължава да се разраства. Шведската компания IKEA изтегли от 14 държави специално приготвени за мебелните магазини кюфтета, след като тестове в Чехия показали наличие на конско месо, вместо телешко.