КЗК глоби столичното парно за злоупотреба с господстващо положение

„Топлофикация” е попречила на нов играч да навлезе на пазара на дялово разпределение.

25.02.2013 | 12:06
КЗК глоби столичното парно за злоупотреба с господстващо положение

(Обновена в 17.30)

Комисията за защита на конкуренцията санкционира „Топлофикация” за злоупотреба с господстващо положение, съобщиха от антимонополното ведомство. Нарушението засяга пазарът на дялово разпределение на топлинна енергия между потребители в сгради с етажна собственост.

Според КЗК са нарушени интересите на потребителите, след като конкуренцията и влизането на нов играч на пазара на дялово разпределение е билп възпрепятствано. наложената санкция е за 338 094 лева.

Искането е подадено от „ПМУ Инженеринг”, които са уведомили, че в продължение на три месеца (от декември 2011 до март 2012) топлопреносната компания бавела умишлено сключването на договор с тях.

Междувременно Топлофикация се опитва да привлече клиентите на своя конкурент и да се сдобие с права за работа със съответния модел уреди. В писма до потребителите, в които предлага услугите си, „Топлофикация ” не ги информира, че е необходимо да сменят уредите си „Минол Местехник“, които единствено “ПМУ Инженеринг” ООД може да отчита, с нови - „Сименс“ или „Сенсус“, в случай на избора му за топлинен счетоводител.

Санкцията се оформя на основата на приходите на дружеството от дялово разпределение на топлинна енергия за 2011, като тежест има продължителността на нарушението и фактът, че нарушителят спира незаконните практики веднага след намесата на КЗК.

От „Топлофикация София” заявиха, че ще обжалват решението на Комисията за защита на конкуренцията в рамките на законоустановения срок от 14 дни. От дружеството отбелязват, че решението е неправилно и необосновано, а размерът на наложената глоба не е определен коректно на базата на реалните приходи на дружеството от дялово разпределение на топлинна енергия през 2011.

„Компанията не е забавила навлизането на свой конкурент на пазара на дяловото разпределение в столицата, а е действала изцяло в защита на своите клиенти,“ става ясно от разпространено до медиите съобщение на „Топлофикация София”.