ЧЕЗ иска разбиване на монополния пазар

Чешкият президент настоява за помощ от Брюксел заради искането за отнемане на лиценза, от компанията пък предлагат участие на граждани в ДКЕВР.

22.02.2013 | 14:39
ЧЕЗ иска разбиване на монополния пазар

Искаме да работим и да се доказваме в конкурентни условия. За съжаление България е единствената в общността, която все още няма работещ свободен енергиен пазар, коментира днес регионалният мениджър на ЧЕЗ Петър Докладал по повод искането за отнемане на лиценза. Той отново повтори позицията на неговите колеги от централата в Прага, че решението е необоснователно.

До драстичната мярка се стигна тази седмица по настояване на Бойко Борисов заради високите януарски сметки за ток и последвалите масови протести в страната. Подалият оставка премиер бе категоричен, че разрешителното ще бъде отнето още тази седмица, но членовете на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране мислеха друго. По закон само тази комисия има право да отнема лицензи. След проведено заседание на чешката компания бе даден втори шанс до 16 април да отстрани редица допуснати нарушения.

Относно започналото тази седмица обсъждане в ДКЕВР за новите цени от регулатора, Докладал смята, че гражданите трябва да участват под някаква форма в дебатите, защото имали право да знаят кой и как формира ценообразуването. Според регулатора цената на тока можело да се промени най-рано от април.

Позиция по случая с разрешителното взе и чешкият президент Милош Земан, който настоява правителството да използва контактите си в Европейския съюз, както и арбитражните механизми, за да защити дъщерното дружество, пише изданието Prague Daily Monitor.

Освен това министрите трябва да проведе преговори с българския кабинет, въпреки че е подал оставка, настоява още държавният глава. "Всяко благоразумно правителство трябва да защитава интересите на компаниите си“.

Финансовият министър на страната Мирослав Калусек също не видя нарушения от страна на компанията (виж видеото). Чехите вече имат един отнет лиценз преди месец, след решение на албанското правителство.