Политическата нестабилност и ВЕИ инвеститорите в България

Инвестициите във ВЕИ сектора може да се понижат, отбелязва в публикация Financial Times.

21.02.2013 | 16:20
Политическата нестабилност и ВЕИ инвеститорите в България

Протестите, започнали заради високите сметки за тока, и провокирали политическа нестабилност с оставката на правителството в България, не е изключено в крайна сметка да уязвят именно инвестициите в сектора на енергетиката, отбелязва анализаторът на Eurasia group за Европа Отилиа Симкова.

В публикация от блога на Financial Times Симкова припомня, че Европейската комисия може да заведе дело в Европейския съд срещу България заради забавеното прилагане на третия енергиен пакет и европейските директиви за либерализацията на енергийния пазар.

ВЕИ инвеститорите също може да обмислят бъдещото си присъствие в страната, продължава статията. Авторът припомня заявеното намерение на вече подалия оставка премиер за намаляване на цените на тока с 8% чрез заместване на сравнително скъпата възобновяема енергия с по-евтината атомна в енергийния микс. Подобна стъпка ще е поредният удар срещу производителите на зелена енергия, които вече пострадаха от въведените в средата на 2012 високи такси за включване в енергийната мрежа, коментира Симкова. Тя припомня още, че  премиерът Борисов е заявил, че лицензът на чешката електроразпределителна компания ЧЕЗ ще бъде отнет. От друга страна, ЧЕЗ и ЕВН са сред водещите производители на соларна енергия в страната. В този смисъл редица производители на зелена енергия може да обмислят  инвестиционните си планове в България, ако следващото правителство намали още привилегиите за сектора, прогнозира Отилиа Симкова.