Главният прокурор поиска проверка на сделки на НЕК

Целта е да се види дали има допуснати нарушения при сключени договори с посредници.

21.02.2013 | 11:25
Главният прокурор поиска проверка на сделки на НЕК

Сделките на НЕК за продажба на електроенергия трябва да бъдат проверени, заяви днес главният прокурор Сотир Цацаров. Целта е да се види дали има нарушения при сключените с посредниците договори. Ако се докаже, че длъжностни лица потъпкват законодателството, ще им бъдат повдигнати обвинения за безстопанственост, закани се  Цацаров.

До исканото цялостно разследване в държавното дружество се стигна, след като в антикорупционната комисия на парламента са внесени сигнали срещу прокурори за незаконно прекратяване на дела, както и за неспазване случайния принцип за назначаване на обвинители. Направена проверка срещу прокурорите -  Валери Първанов и Виктория Владимирова, установила, че са без основание са прекратили дело в енергетиката, в резултат на което хазната е ощетена с 46.6 млн. евро, разкри главният прокурор. Заради случая, като част от цялостното разследване, тази сутрин бе освободен заместник-главният прокурор Галина Тонева, която е следила енергийните дела, въпреки че били в ресора на Първанов.

През 2004 година частната компания EFT AG сключва договор с НЕК да продава ток в чужбина, вместо държавната компания. До 2007 продаденият ток е на обща стойност около 350 млн. евро. Сделките са подписани от изпълнителните директори този период - Васил Анастасов и Любомир Велков. Очаква се и те да бъдат първите с повдигнати обвинения за сключените договори.

Прокуратурата проверява и енергийните министри от този период, които са били принципали на НЕК - Милко Ковачев, Мирослав Севлиевски (от кабинета на Сакскобургготски) и Румен Овчаров (БСП). И експертиза доказала първоначалните съмнения на прокуратурата, че НЕК продава ток на цени по-ниски от тези на вътрешния пазар. Разликата с цената за износ остава като печалба за частното дружество.