Titan: Задръжте си мързеливите французи

„За колко глупави ни мислите?“, пита шефът на американската компания, поканена да инвестира във Франция

20.02.2013 | 17:36
Titan: Задръжте си мързеливите французи

Французите искат големи заплати, за да работят по три часа на ден, обяви изпълнителният директор на Titan Морис Тейлър в писмо до Арно Монтбур, френския министър на индустриалното развитие. Американската компания за автомобилни гуми бе поканена от Монтбур да инвестира в бившия завод на Goodyear в град  Амиен, но отговорът на Тейлър попари амбициите на министъра.

 „Посещавал съм фабриката в Амиен два пъти. Работниците получават високи заплати, а работят само по три часа“, казва Тейлър в неочаквано острия си отговор до Монтбур. „Те почиват един час на обяд, говорят си три часа и работят още толкова. Казах това в лицето на профсъюза на служителите. И те ми отговориха, че това е френският начин на работа!“

След пет години неуспешни преговори с профсъюзите, миналия месец Goodyear обяви намерението си да затвори фабриката във френския град, където работят 1 173 души.

 „Господине, писмото ви говори, че искате да преговаряте с Titan. За колко глупави ни мислите? Компанията ни има парите и уменията да произвежда гуми. Какво има вашият  абсурден профсъюз? Има френското правителство“, пише още Тайлър.

Той добавя, че самата основа на френската индустрия е застрашена от ниската производителност и евтините стоки - включително гуми  - внасяни от Китай.

 „Titan ще купи китайска или индийска компания за производство на гуми, ще плаща на работниците по-малко от едно евро на час и после ще доставя гуми във Франция. Можете да си задържите така наречените работници“, завършва Морис Тейлър.

Социалистическото правителство в Париж се бори да увеличи производителността в страната в отговор на все по-засилващата се глобална конкуренция. Много френски фирми обявиха мащабни съкращения в резултат на икономическата криза.