ДКЕВР даде втори шанс на ЧЕЗ

Ако се стигне до отнемане на лиценза, временно ще бъде назначен търговски управител, обясниха от регулаторния орган.

20.02.2013 | 13:01
ДКЕВР даде втори шанс на ЧЕЗ

(Обновена в 15:40)

Енергийното дружество ЧЕЗ получава втори шанс от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, стана ясно днес след проведеното редовно заседание.

На извънредна пресконференция вчера премиерът заяви, че лицензът е отнет, членовете на ДКЕВР обаче отхвърлиха твърдението и обявиха, че окончателното решение ще вземат на 16 април.

Чешкият енергиен оператор за Западна България има седмица срок, в която да докаже, че е отстранил констатираните нарушения, свързани с прилагането на Закона за обществените поръчки, спазването на 30-дневния срок за отчитане на електромерите и издаването на констативни протоколи при смяната на стар електромер с нов.

С едно от нарушенията ЧЕЗ е ощетило НЕК с милиони левове в областта на зелената енергия, разкри членът на комисията Андон Роков, но не пожела да съобщи точната сума. Регулаторът вече е връчил акт, а чехите имат тридневен срок да внесат възражения. При останалите две дружества - EVN и Energo-Pro, в които тече проверка, също са засечени нарушения.

В случай, че бъде прието решение за отнемане на лиценз, независимо на кое дружество, се назначава физическо лице (търговски управител), чиято основна задача е да не допуска прекъсване на тока, да запази имуществото и активите и да следи за спазването на законодателството, обясни Роков.

От комисията не можаха да се анкажират и с категорично становище дали ще падне с осем процента цената на тока от март, както обеща премиерът.