От 1 март сваляме цената на тока с 8%, заяви премиерът

Лицензът на ЧЕЗ ще бъде отнет, обяви още Борисов. В отговор от оператора обвиниха кабинета в нарушаване на европейските закони.

19.02.2013 | 12:47
От 1 март сваляме цената на тока с 8%, заяви премиерът

(Обновена в 16:00)

От 1 март може да намалим с 8% цената на тока, обяви днес премиерът Бойко Борисов на извънредна пресконференция в Министерски съвет. Национализация на ЕРП-та няма да има, категоричен бе той.

Лицензът на ЧЕЗ ще бъде отнет, обяви още Борисов и уточни, че договорите с електроразпределителните дружествата ще бъдат разсекретени до края на деня. "Всяко разваляне на един такъв договор влече огромни неустойки, тези, които са ги подписали, да не ми дават акъл, а да обяснят защо са ги подписали", каза премиерът. Той съобщи още, че и трите ЕРП-та са глобени.

Не сме извършили нещо нередно, което би могло теоретично да доведе до отнемането на лиценз. В същото време не приемаме и политизирането на въпроса с оглед на скорошните парламентарни избори, заяви пред Reuters говорителят Барбора Пулпанова. Решението на правителството, според компанията, е в нарушение на европейското законодателство.

За отнемането на лиценза на ЧЕЗ се говори от миналата седмица, когато регулаторът установи, че компанията е подавала по-ниско напрежение от допустимото в някои региони. Процедурата изисква да бъде назначен временно служебен електроразпределител, както преди дни обясни министърът на икономиката и енеретиката Делян Добрев.

Върховната административна прокуратура също поиска от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да отнеме от двете дружества на ЧЕЗ лицензите за извършване на електроразпределителна и електроснабдителна дейност, съобщи днес прокурор Георги Камбуров. Като причини той посочи нарушения на Закона за обществените поръчки при възлагането на договори от страна на дружеството, с което не били избрани най-добрите условия и така били натоварени цените и съответно сметките на гражданите, както и това, че дружеството при подмяна на електромерите не съставя констативен протокол със старите показания на уреда. Сред причините е и това, че от ЧЕЗ не са се съобразили с решението на ДКЕВР през октомври 2008 за спиране на тримесечното отчитане на електромерите, което бе обжалвано пред съда и стана факт едва в началото на 2010.

Търговията с книжата на ЧЕЗ Разпределение АД и ЧЕЗ Електро България АД на Българска фондова борса се спира до края на търговската сесия, информираха от борсовия ни оператор.

Междувременно от енергийната компания заявиха, че не са нарушавали Закона за обществените поръчки, както твърди прокуратурата. Същевременно признават, че в резултат на направена проверка от Агенцията за държавна финансова инспекция са били съставени 12 акта за административни нарушения на трима служители и е наложена глоба за 15 000 лева. Санкцията е, защото дружеството не било провело обществена поръчка за избор на одитираща фирма.