fallback

Найденов очаква проблеми с Брюксел при оставка на кабинета

Договарянето на средствата след 2014 ще трябва да започне отначало, предупреждава земеделският министър.

19.02.2013 | 09:55

Евентуална оставка на правителството ще има пагубни последствия и проблеми с Брюксел при отпускането на средствата за следващия програмен период, коментира тази сутрин земеделският министър Мирослав Найденов. Според него, ако дойде нов екип, трябва да започне отначало да преговаря. Половината от преговорите в момента се водели от земеделски експерти, които по прогноза на министъра, се очаква да приключат до юни.

Министърът не пожела да коментира рокадите в кабинета, но същевременно подчерта, че не била работа на Борисов да се намесва в спора със зърнопроизводителите за забавените субсидии. "Свикнали сме винаги да стигаме до премиера, но не беше негова работа, а на Дянков. Пределно ясно ми беше, че няма как да бъдат изплатени тези средства през януари, имаше извънредни плащания по дълга Милен Велчев, имаше и други плащания. Но април или май, просто беше прекалено късно“.

Изплащането на европейските помощи започна от снощи. Заради направения трансфер от Асоциацията на зърнопроизводителите обявиха, че отлагат планирания за тази седмица протест в София. Заради спора с браншовата организация се стигна и до оставката на вицепремиера Симеон Дянков, който заяви, че нямало как да намери 850 млн. лева до януари.

fallback
fallback