ЧЕЗ и EVN твърдят, че спазват договорите с държавата

Добрев се закани да разсекрети приватизационните договори на частните енергийни компании и топлоцентрали.

19.02.2013 | 11:04
ЧЕЗ и EVN твърдят, че спазват договорите с държавата

(Обновена в 11:44)

Договорите на трите електроразпределителни компании и на частните ТЕЦ Марица Изток 1 и 3 ще бъдат публикувани, закани се енергийният министър Делян Добрев след поредицата от протести срещу високите сметки за ток. Още преди да бъде предприета мярката, две от трите компании - ЧЕЗ и EVN сами предприеха стъпката. От пресслужбата на третата компания - Energo-Pro обясниха за Bulgaria On Air, че по-късно днес ще имат яснота дали ще последват примера на останалите.

Приватизационният договор, който е сключила ЧЕЗ с държавата се изпълнява стриктно и е публичен (http://www.secinfo.com/dsvrz.zFk.d.htm) още от 2004, се казва в разпространено днес съобщение на енергийния оператор.

Поетите и изпълнените ангажименти по договора можело да се видят още и в публичния регистър в сайта на Агенцията по приватизация (http://www.priv.government.bg/). Откакто е поела електроснабдяването в западната част на страната, компанията е инвестирала над 1.7 млрд. лева и e платила данъци в размер на 429 млн. лева, изтъква още чешкият мениджмънт.

EVN също ще публикува днес на интернет страницата си (evn.bg) приватизационния договор, стана ясно след пресконференция на компанията. От ръководството се оплакаха, че през последните няколко седмици са се наслушали на много лъжи по адрес на австрийския инвеститор, а дебатът за дейността на трите енергийни компании е минал от експертен в политически. От влизането си на българския пазар през 2005, EVN инвестирала повече от 1.1 милиарда лева в енергийна инфраструктура на Южна България и създаване на клиентски центрове, показва разпространена справка (виж видеото).

Моето лично мнение е, че национализация на електроразпределителните дружества няма да доведе до резултати. Смея да твърдя, че в България имаме сме много по-често проверявани от държавните институции, отколкото в Австрия, коментира председателят на Управителния съвет на EVN-България Йорг Золфелнер и подобно на колегите си от ЧЕЗ, гарантира, че спазват сключения договор.