Чехия разследва ЧЕЗ за злоупотреби с обществени поръчки

Подобна проверка тече и срещу дъщерната компания-оператор в Западна България.

18.02.2013 | 14:33
Чехия разследва ЧЕЗ за злоупотреби с обществени поръчки

Енергийната компания ЧЕЗ, чието дъщерно дружество поддържа мрежата в Западна България, е обект на разследване в Чехия за съмнителни сделки при възлагане на обществени поръчки, измами и конфликт на интереси, съобщи електронното издание idnes.cz като цитира свои източници в оператора.

Обект на разследване са сделките на енергийния холдинг при покупко-продажба на дялове в предприятия и търговия с електроенергия от чешката АЕЦ "Темелин", както и финансовите транзакции между компанията-майка и дъщерната ЧЕЗ-Албания, на която беше отнет лицензът през миналия месец.

Иззети са счетоводни документи на компанията, пише още електронното издание. От чешката полиция отказват коментар по разследването.

Подобно разследване започна и в България. Според Агенцията за държавна финансова инспекция ръководството е нарушило законодателството, като е възлагало пряко на свързани с компанията-майка поръчки. Според компанията обаче, от влизането на българския пазар през 2005 до момента, редовните регулаторни и данъчни проверки не са засекли нарушения. От компанията разпространиха съобщение до медиите, че ще окажат пълно съдействие на Държавния регулатор при проверките.