Парламентът ще избира новия шеф на ДКЕВР

Юлиана Иванова обмисляла да подаде оставка, след като избухна скандалът с нелегалния онлайн магазин.

18.02.2013 | 10:22
Парламентът ще избира новия шеф на ДКЕВР

(Обновена в 11:54)

Новият шеф на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще бъде избран от Народното събрание, а не както досега от Министерски съвет, съобщи тази сутрин ресорният министър Делян Добрев.

С промени в законодателството енергийното министерство предлага изборът на нов председател да става с гласовете на две трети от депутатите, а броят на членовете в комисията да се увеличи от 9 на 11. За момента не е ясно каква е причината за увеличаване на експертите. Добрев очаква поправките да станат факт до края на седмицата.

До решението се стигна, след като стана ясно че избраната през миналата седмица и задържала се на поста само три дни Юлиана Иванова  има нелегален онлайн магазин за цигари. Заради неуспешния избор премиерът си навлече критиките на опозицията. В отговор Борисов заяви, че не желае повече да носи отговорност за комисията. Като "масло в огъня" се превърна и признанието му, че назначил Иванова "просто, за да има някой на поста".

Обмислях възможността да подам оставката си, още на другия ден като избухна скандалът, призна Иванова. Според нея човекът, който седи на този пост, трябва да има имидж и доверието да е пълно.

Дългогодишният председател на ДКЕВР Ангел Семерджиев беше сменен през януари заради критики в доклад на Европейската комисия и предупреждение, че на страната може да бъдат наложени голями ежедневни санкции заради нереформирано законодателство.